Jaaroverzicht

15 februari: Barokensemble Main-tenu
Belangrijk vindt Main-tenu dat er interactie plaatsvindt tussen publiek en muzikanten! Dat maakt de concertjes van Main-tenu extra leuk. De enthousiaste musici geven altijd  zelf uitleg over de muziek, componist, maar ook over hun instrumenten. U krijgt ook altijd gelegenheid om vragen te stellen over de muziek, uitvoeringspraktijk of hun barok instrumenten. Dat ze daarbij zichtbaar met zeer veel plezier en enthousiasme muziek maken, met elementen van improvisatie en af en toe 'muzikaal uit hun bol gaan'  maakt deze concertjes extra de moeite waard. Commentaar achteraf van enkele bezoekers: "Sinds een jaar of 5 niet meer zo'n concert meegemaakt." en: "Was geweldig! Gaaf dat mensen zó  één zijn met het instrument!" 
​De naam Main-tenu refereert aan woorden als vasthouden, zoals je een instrument vasthoudt, maar ook woorden als behouden en beschermen.
​De musici staan borg voor een uitvoering vol levendigheid met originele interpretaties, en  afwisselende programma's. 

12 april: Trio Rodin

Opgericht in 2011 in Utrecht met als doel zich te richten op een professionele loopbaan in de kamermuziek met pianotrio repertoire, nam het Trio deel aan verschillende cursussen en masterclasses gehouden door gerenommeerde musici, o.a Kees Hulsmann, Rita Wagner, Alan Weiss, Dora Schwarzberg, Klara Wurtz, Paolo Giacometti, Lis Perry, Mirabela Dina, Sebastián Colombo, Cibrán Sierra (Cuarteto Quiroga), Storioni Trio en het Osiris Trio. Tevens hebben zij een masteropleiding gevolgd in de “Scuola superiore internazionale di musica da camera del Trio di Trieste” in Duino (Italië) bij het prestigieuze Italiaanse Trio di Parma. Het trio richt zich op het presenteren van grote werken uit de kamermuziekliteratuur in een breed scala van stijlen, van klassieke tot hedendaagse muziek. In deze richting hebben ze deel genomen aan de "Gaudeamus muziekweek", een festival opgedragen aan de contemporaine muziek. ​De afgelopen jaren won het drietal prijzen op verschillende internationale concoursen zoals “XI Concurs de Música de Cambra Montserrat Alavedra” in Terrassa (1e prijs), “III Internationale Concours Villalgordo del Júcar” in Albacete (2e prijs), “Josep Mirabent i Magrans” in Sitges (2e prijs).Ze zijn regelmatig te beluisteren op nationale en internationale radiozenders zoals “Radio 4” (Nederland), "Catalunya Música" en "RNE" (Spanje), "France Musique" (Frankrijk), WDR en Deutschland Radio Kultur (Duitsland), RAI (Italië)... Inmiddels is Trio Rodin een gerenommeerde kracht in de wereld van de kamermuziek. Een fraai bewijs daarvan is het feit dat hun eerste album al twee keer op rij tot één van de “Favourite Album's” van de maand door NAXOS is verkozen. Een cd vol muziek van Enrique Granados, wiens honderdste sterfdag in 2016 wordt herdacht.

7 juni: Pianoduo Blaak

Het Pianoduo Martijn en Stefan Blaak behoort tot de top van pianoduo’s van hun generatie.De cum laude afgestudeerde broers concerteren op vele podia in o.a. Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en de de Verenigde Staten. Regelmatig zijn Martijn en Stefan Blaak te gast tijdens internationale festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam, Le Festival international d'art lyrique d'Aix-en- Provence (Frankrijk), Green Lake Festival (Verenigde Staten), Sächsisches Mozartfest, Leipziger Klaviersommer.Werken van o.a. Chiel Meijering, Diderik Wagenaar, Francis Shaw en David Rowland werden door het pianoduo in première gebracht. Concerten van hen werden uitgezonden voor radio en tv door omroepen als NTR, AVRO, TROS, VPRO, Concertzender, Westdeutsche- en Bayerische Rundfunk, RAI, Radio Klara en Radio France. Martijn en Stefan ontvingen “De Voorziening”, een beurs voor jonge excellerende musici. Mede in het kader hiervan studeerden zij bij Ton Hartsuiker. Tevens concerteerden zij in de beroemde serie “Het Zondagochtendconcert” in het Amsterdamse Concertgebouw, dat tevens live werd uitgezonden voor Radio 4. Op hun CD “Stadium” speelt het pianoduo Martijn en Stefan Blaak werken voor twee piano's van o.a. Brahms en Debussy. Hun tweede CD “Vesalius” bevat werken voor piano vierhandig van Ravel, Rachmaninoff en Swerts.

20 september: Blaaskwintet Quintessenza

Het Quintessenza blaaskwintet bestaat uit vijf jonge, enthousiaste en gedreven musici. In 213 ontmoetten zij elkaar voor het eerst, als studenten aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien spelen zij samen en geven regelmatig concerten door heel Nederland. Quintessenza probeert een gevarieerd repertoire toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zo combineren zij werken uit de klassieke tijd, met meer hedendaagse composities en wisselen die ook af met eigen arrangementen. Ook verzorgen zij dikwijls koorbegeleidingen. Het Quintessenza blaaskwintet heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Bas Pollard en het Orlando Kwintet. Het ensemble bestaat uit Jolanda van den Dool (dwarsfluit), Inge Ariesen (hobo), Thijs Zomer (klarinet), Lidia Olthoff (hoorn) en Eva Jansen (fagot)

1 november: Strijkkwartet EnAccord

De leden van het EnAccord Strijkkwartet bundelen in hun spel energieke overtuigingskracht, hoge technische kwaliteit en een grote muzikale beleving. Het kwartet weet haar publiek mee te slepen door haar dynamische en expressieve vertolkingen van de prachtige meesterwerken die het strijkkwartetgenre rijk is. Door hun oog voor details in de partituur, hun uitgebalanceerde samenklank en levendige interactie vertellen zij de luisteraar een fris en intrigerend verhaal. 

Het ensemble kiest in haar programmering voor een combinatie van werken uit uiteenlopende stijlperiodes en streeft naar afwisseling van klankkleuren, karakters en dynamiek. Een bijzondere band heeft het EnAccord Strijkkwartet met de muziek van Felix Mendelssohn. 

In haar inmiddels 20-jarige bestaan heeft het EnAccord Kwartet bekendheid verworven onder andere door het winnen van prijzen bij diverse concoursen, zoals het Charles Hennen Concours, het Vriendenkrans Concours en de concertserie ‘Het Debuut’. Ook internationaal gooiden zij hoge ogen bij concoursen in Wenen en Trondheim. In 2010 ontving het EnAccord Kwartet de Kersjes Prijs, een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. Het kwartet studeerde in Keulen bij de leden van het Alban Berg Quartett en volgde door de jaren heen talloze cursussen en masterclasses bij diverse gerenommeerde kwartetten. 

Het EnAccord Strijkkwartet is een geliefde gast op kleine en grote kamermuziekpodia in België en Nederland. Zij speelden in bekende concertseries zoals ‘Het Zondagochtendconcert’ en ‘Jonge Nederlanders’ van het Concertgebouw in Amsterdam en de serie ‘SCOOP’ van het Concertgebouw in Brugge en zij traden op tijdens festivals als ‘Festival Classique’ in Den Haag, het Grachtenfestival in Amsterdam en ‘November Music 2015’ in Den Bosch.

In Frankrijk was het kwartet zowel  te gast bij het ‘Festival International de Musique de Chambre en Poitou’ van cellist Guy Danel (2014), als bij ‘Festival Les Musicales d’Orient’ in Troyes (2010 en 2011), waar zij samenwerkten met Valentin Erben, cellist van het Alban Berg Quartett.  Een andere inspirerende combinatie vormt het EnAccord Kwartet met de meesterpianist Severin von Eckardstein, een samenwerking die reeds op diverse concertpodia succes heeft geoogst. Samen met saxofonist Ties Mellema, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, namen zij een cd op met nieuwe Nederlandse werken gebaseerd op de muziek van Prince.

In februari 2018 kwam de nieuwe CD van het EnAccord Strijkkwartet uit met de titel 'Capriccio - Gems from the quartet literature', bij het label Etcetera Records. 

 

8 december: Kamerkoor Zestien Wad (KERSTCONCERT)

Zestien Wad is opgericht in 2001 op initiatief van Henno Nieuwenhuis, bewoner van het Waddeneiland Vlieland. Het koor bestaat uit gevorderde zangers uit heel Nederland. Voor ieder project worden 3 à 4 repetities uitgetrokken. Voor de eerste repetitie moeten de noten gekend zijn. De concerten worden gegeven door heel Nederland, Zestien is het getal waarmee het ensemble begon, van iedere stemgroep vier zangers. Per project wisselt het aantal zangers. Zo voerde het koor de Johannes Passion en de Hohe Messe uit met 28 zangers. 
Zestien Wad heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een veelzijdig ensemble. Naast het klassieke a capella repertoire uit voornamelijk de 19e en 20e eeuw begeeft het koor zich ook op het terrein van de lichte muziek met vooral Jazz standards, zowel a capella als met begeleiding van een Jazz trio. Een hoogtepunt heeft het koor beleefd met de wereldpremière van ‘Darling Lavender’ van Erik S. Peeters, een geschenk van de componist aan dirigent Wim van Herk. In 2016 maakte het koor een concertreis naar Marokko met het programma ‘Chansons classiques et populaires’. Klassieke chansons van o.a. Debussy en Ravel met daarnaast moderne Franse chansons van o.a. Jacques Brel en Jean Ferrat, speciaal gearrangeerd voor gemengd koor. Op 24 maart 2018 geeft (gaf) Zestien Wad een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach met medewerking van het Holland Kamer Orkest.

 


Afdrukken